
Bestuur en Burger
De relatie tussen burgers en de overheid is op alle niveaus aan het veranderen. De verhoudingen zijn steeds horizontaler in plaats van verticaal, maar de kloof wordt breder. De mondige burger accepteert niet langer zonder meer het gezag van de overheid. Hij wil niet alleen inspraak maar ook echte invloed op beleid en besluitvorming, zeker als het om de eigen omgeving of eigen levenssfeer gaat. Tegelijkertijd is er sprake van een vertrouwenscrisis en lijkt een groot deel van het electoraat niet meer geïnteresseerd in complexe vraagstukken. Politici moeten opboksen tegen populisme, gemakkelijke en eenzijdige oplossingen, kretologie en sociale media druk.
Dat vraagt nieuwe vaardigheden en stelt fundamentele vragen aan bestuurders over de ethische grenzen van het vak van volksvertegenwoordiger of bestuurder. Wat voor waarden zijn voor hen uitgangspunt en wat is hun toegevoegde waarde? Het vergt ook een verdieping van de eisen aan de integriteit van het bestuur. Het nauwer betrekken van burgers en organisaties bij beleid en bestuur is en ‘must’. Ombudspolitiek.gaat daarentegen weer een brug te ver.
Interessant zijn de experimenten met nieuwe vormen van burgerparticipatie en direct bestuur, zoals (lokale) referenda en burgerraden. Voor versterking van de bestuurskracht en het draagvalk van gemeenten door nieuwe vormen van burger- en overheidsparticipatie is PubliekGoed uw partner. Voor meer informatie: info@publiekgoed.nl
Wilt u meer over ons weten?
Wij komen graag vrijblijvend kennismaken om uw vraag of probleem in beeld te brengen!